Prof. Dr. Agung Pranoto, dr.,MSc.Sp.PD-KEMD

5. Soebagijo Adi S.
  6. Muhammad Toha --> Peneliti Utama

Sumber Dana : Deprt - SMF Ilmu Penyakit Dalam FK Unair - RSUD Dr. Soetomo

Publikasi : Workshop : Workshop Journal of the ASEAN Federation of Endocrine Societies, 2009

Posting : 21-02-2012

ASSOCIATION OF PLASMA VISCOSITY AND FIBRINOGEN CONCENTRATION WITH BLOOD PRESSURE IN T2DM METS

Author : Prof. Dr. Agung Pranoto, dr.,MSc.Sp.PD-KEMD

ASSOCIATION OF PLASMA

VISCOSITY AND FIBRINOGEN CONCENTRATION WITH BLOOD

PRESSURE IN T2DM‑METS

Muhammad Toha, Askandar Tjokroprawiro,Agung Pranoto, Ari Sutjahjo, Sri Murtiwi,

Soebagijo Adi

Diabetes and Nutrition Center dr Soetomo Teaching Hospital‑Faculty of Medicine ‑Airlangga University,

Surabaya, East Java, Indonesia

Background. Body weight, body mass index, fibrinogen concentration and relative plasma viscosity can contribute to the development of hypertension in T2DM‑MetS (Type 2 Diabetes Mellitus with Metabolic Syndrome). This study compares body weight, body mass index, fibrinogen concentration and relative plasma viscosity between hypertensive diabetics and normotensive T2DM-­MetS.

Objectives: This study compares relative plasma viscosity and fibrinogen concentration between hypertensive T2DM‑MetS and normotensive T2DM­MetS patients.

Methods: The present study was enrolling normo­tensive and hypertensive T2DM‑MetS patients from private clinic in Surabaya Indonesia. A total of 125 subjects between 27‑88 years of age were selected. Out of these, 88 subjects were norinotensive T2DM-­MetS and 37 were hypertensive T2DM‑MetS. Systolic and diastolic blood pressures, fibrinogen concentration and relative plasma viscosity were measured and compared.

Results: Fibrinogen concentration and relative plasma viscosity were all higher in hypertensive T2DM‑MetS than normotensive diabetics but statistically was not significant.

Conclusion: There was no statistically significant correlation between relative value of plasma viscosity level in normotensive and hypertensive T2DM‑MetS patients. There were also no statis­tically significant correlation between relative value of fibrinogen concentration in normotensive and hypertensive T2DM‑MetS.

Keyword : Association of Plasma Viscosity, T2DM-MetS,

Visit Artikel : 22.352.936