Dr.Aryati,dr, MS, Sp.PK(K)

SK. Penetapan : Mandiri

Publikasi : :

Posting : 03-02-2012

Pemeriksaan Kualitatif Heart Type Fatty Acid Binding Protein Sebagai Penanda Dini Infark Miokard Akut di RSUD Dr. Soetomo

Author : Dr.Aryati,dr, MS, Sp.PK(K)

Year : 2010

Aims : To asses the diagnostic values of h-FABP in early phase of myocardial infarction (< 6 hr)

Design : Diagnostic Study

Methods : Consecutive Patients presenting to the emergency departement with typical chest pain suggesting for acute coronary syndrome within 6 hr of symptom onset were included. An initial blood sample was obtained for CK-MB, cTnT, and h-FABP with other standart diagnostic work-up, including repeated ECG. A second troponin T ( 6 hr after admission) sample was also obtained.

Results : We enrolled 94 Patients with ACS, 55 (59%) had AMI. On arrival, h-FABP had a sensitivity higher than troponin T and CKMB (94.5% vs 67.3% vs 61.8%, p<0.005). Specifity, positive predictive value, and negative predictive value of h-FABP were 87.2%, 91.2% and 91.9%.

Conclusion : Assesment of h-FABP within the first 6 hr of symtoms is superior to cTnT and CKMB for detection of AMI, and can be an additional biomaker in early diagnosis of AMI.

Keyword : heart type fatty acid binding protein, acute coronary syndrome, acute myocardial infarction, cardiac biomarker, CKMB, and Troponin T,

Visit Artikel : 22.704.738

Visit Website : 19.392.997